tisdag 10 juli 2012

Svenska larm presenterar: Humortoppen

Det är enkelt att vara bitter. Att såga och slakta.
Att hylla kräver mer mod. När man ska stå FÖR någonting istället för EMOT någonting.

Jag tar ändå risken. Jag är modig och följer upp Humorbotten med Humortoppen.

Att lista BÄSTA humorserierna visade sig dock vara betydligt svårare. Dels skrattar jag väldigt sällan, dels var det svårt att avgöra om bedömningen skulle gälla hur bra de var när de sändes, eller hur roliga de är idag. Humor åldras ju sällan värdigt.

Men när allt malts ner, processats och spottats ut så återstår detta.
Svenska Larm ger dig, de fem bästa tv-humorserierna genom tiderna (plus några bubblare):

5. Da Ali G Show (2000)
Sasha Baron Cohens första serie där både Borat och Bruno föddes. Humorn består i att Ali G intervjuar experter om allt från feminism till droger. Experterna vet inte att han är en skådespelare och svarar torrt, akademiskt och brittiskt på hans frågor med stigande irritation. Det fungerade givetvis bara en säsong, sen blev det bara karaktären kvar och humorn rann ut i sanden.

4. Summer Heights High (2007)
En mockumentary om ett australiskt gymnasium med Chris Lilley i alla tre huvudrollerna: Dramaläraren Mr G, utbytesstudenten Ja'mie och problemstudenten Jonah. Missa inte heller Chris Lilleys första serie We can be heroes och den tredje serien Angry Boys. Inte riktigt lika bra, men nästan.


3. Flight of the Conchords (2007)
Nya Zeeländarna Bret och Jemaine flyttar till New York för att göra karriär med sitt band. Det går inget vidare. Briljant musikparodi och fantastiska bi-rollskaraktärer där managern Murray och stalkern Mel lyfter serien från bra till strålande. 


2. Simpsons (1989)
Jag är inget hardcorefan, jag ser bara Simpsons när det råkar flimra förbi, men det är helt obegripligt hur Matt Groenings serie efter 24 säsonger och närmare 500 avsnitt kan hålla så konsekvent hög manuskvalitet. Det belönas med en andraplats, för slitet, hantverket och uthålligheten. Plus att det gjorde att amerikanska tv-bolag vågade satsa på tecknad humor som South Park, Futurama och Family Guy.


1. The Office (2001)
Orignalversionen av Ricky Gervais och Stephen Merchant om chefen från helvetet på pappersföretaget i Slough. Senare kom den amerikanska långköraren (åtta säsonger) och sen följde en rad versioner som franska Le Bureau, tyska Stromberg och chilenska La Ofis innan det svenska magplasket Kontoret gjorde entré. Uppfann inte mockumentarygenren (tidigare exempel är bland annat Spinal Tap) men förfinade och inspirerade flera efterföljande tv-serier. Den avslutande julspecialen i två 45-minutersavsnitt är humor när den är som allra bäst. Svart och jävlig, lycklig och ångestfull.



Hedersomnämnande: Young Ones (1982)
Den här pendlade mellan att vara helt utanför listan, komma in på plats sex, åka ut igen och sen komma tillbaka på plats tre och sen diskas igen. För det är mycket som är oerhört svajigt, situationskomiskt, gapigt och föråldrat i serien om fyra studenter som delar lägenhet. Rik Mayalls drömska Peoples poet och hyresvärden Jerzy Balowski är i alla fall komiska mästerverk, och även om det är mycket punkpapphammar över Vyvyan så är det skamligt roligt när han får en hacka genom huvudet när de letar olja i källaren. Nostalgifaktorn spelade in här, det medges, och att Motörhead, Dexy's Midnight Runners och Madness spelar i deras vardagsrum.


Nådde nästan ända fram, utan inbördes ordning:
Extras, Arrested development, Modern family (ok, den hade faktiskt plats sex), Seinfeld, Louie, Vänner, Curb your enthusiasm, Trailer park boys, Jeeves and Wooster, Fawlty Towers, Angry boys, Portlandia, Eastbound and down och Mighty Boosh.

3 kommentarer:

Frau Anna sa...

Jag är mkt upprörd över att AD inte kom upp i toppen av denna lista. Lika upprörd är jag för att It's Always Sunny in Philadelphia inte ens hamnade bland hedersomnämnandena.

Sen borde du även kolla in Trailer Park Boys.

Däremot glad för att sorgligt underskattade Summer Heights High fanns med.

Frau Anna sa...

Och så borde jag lära mig läsa bättre. Ser att TPB visst fanns med. Bra så!

Svenska Larm sa...

It's always sunny ja. Ett problembarn. Har gett den en massa försök men tycker inte att det är lika bra som det sägs. Ledsen.