lördag 13 september 2014

Till dig som ska rösta på SD

Hej älskade vän som tänker rösta på Sverigedemokraterna på söndag. Det här är till dig. Jag vet inte riktigt vem du är, men statistiskt är du tio procent av alla jag någonsin träffat. Du ska rösta precis som du vill, men läs gärna det här först, det tar bara fem minuter. 

Det kanske låter förmätet, men jag tror mig veta ungefär hur du tänker. Jag tror mig faktiskt förstå dina tre huvudanledningar. Vi tar dem en och en.

1) Invandring kostar pengar.
Du har säkert hört de där miljardbeloppen som Migrationsverket pratar om och ja, det kostar pengar att hjälpa människor. Det kostar att ha en administrativ apparat som tar emot människor när de kommer, ger dem boende och mat i väntan på bedömningen om asyl ska göras och de slussas vidare in i samhället. Eller tillbaka igen. Den där prislappen kan man inte blunda för. Det gör inte Sverigedemokraterna, och då verkar det ju - fullt begripligt - som att de är de enda som talar sanning.

Men det Sverigedemokraterna inte pratar om är att människor som kommer hit även genererar intäkter. Skattepengar. Konsumtion av varor, mat och frisörbesök. Enorma summor. Över tid. Migrationsverket säger inget om det eftersom det inte är deras bord. De ska ha koll på kostnaderna. Sverigedemokraterna säger inget om det eftersom det inte gynnar deras världsbild. Så är det ju ofta med sanningen, det finns alltid någon som tjänar på den och någon annan som förlorar på den.

Ett barn som föds i Sverige, av dig, eller någon annan, kostar också samhället fördärvliga summor i skola, vård, barnbidrag och annat, tills barnet i bästa fall blir arbetsför och börjar betala tillbaka med skattepengar och genom konsumtion. Det här pratar inte så många om heller. Man skulle nästan kunna säga att det tystas ned av PK-media. Men du skulle förmodligen inte rösta på ett parti som vill begränsa eller stoppa barnafödandet och ersätta det med adoption av ungdomar som omedelbart kan kastas in på arbetsmarknaden - trots att det skulle spara oss kopiösa mängder pengar. Eller?

Invandring är dyr när den sker. Inget snack om det. Och då är det rimligt att de rikaste länderna i världen tar den kostnaden - eller investeringen - för att vi ska ha en värld som är dräglig att leva i.

2) Vi borde hjälpa dem på plats istället
Du är inte hjärtlös. Du vill hjälpa. Du vet att människor far illa. Du vet att vi inte kan blunda utan ska ta vårt ansvar. Men vi ska göra det där de befinner sig, inte ta hit dem.


Du tänker klokt. De flesta människor vill inte ryckas upp från sina rötter, hade de en dräglig tillvaro där de befinner sig skulle de inte lämna familj, vänner, hus, arbete och egendom bakom sig för att betala en dyr biljett rakt ut till något okänt. Precis som du. Så i den mån vi kan göra alla platser i världen till bra platser att leva på så är det toppen.

Här är Sverigedemokraterna superduktiga på att räkna på vad till exempel 40 miljarder kronor skulle kunna köpa i Röda Korsets webbshop. Det handlar om massiva mängder nötkräm, miljoner påsar vätskeersättning, hundratusentals cyklar, skolböcker, enorma mängder HIV-test, miljoner sagoböcker, superstora tält som skulle kunna slås upp över en yta lika stor som Lappland, miljoner myggnät och så vidare i all oändlighet. Nästan.

Enda problemet är att det handlar om äpplen och päron. För människor som förföljs på grund av sin tro eller sina åsikter, människor som lever under dödshot, människor som ser sina barn sakta förlora sin framtid - eller sina liv - om de bor kvar i sin bostad i en krigszon, människor som växt upp i konfliktzoner, som drabbas av maktmissbruk i korrupta stater, människor som jagas på grund av sin sexuella läggning eller annan identitet, de har inte jättestor nytta av sagoböcker, HIV-test, en cykel eller ens vätskeersättning. De har behov av att starta ett nytt liv och den varan finns inte i den där webbshoppen.

3) Du gillar inte förändring.
Nya saker är osäkra saker. Du gillar människorna som står dig nära, men är mer skeptisk till de som står längre bort. Du har säkert någon med utomeuropeisk bakgrund i din närhet som du tycker är schysst, men de flesta som kommer från samma ställe misstror du för att de beter sig annorlunda, försöker kindpussa när du vill ta i hand, äter på konstiga tider och verkar inte kunna ta hand om sin bil.


Det är både fullt förståeligt och djupt mänskligt. Såna är vi. Sån är jag också. Men det är också sånt vi måste stå emot.

Om vi ska komma bort från krig, konflikter och förföljelse är det genom att förstå, acceptera och lära känna, inte genom att förstärka olikheter, köra ut och alienera.

Utmana dig själv istället. Ta kontakt. Testa den där märkliga rätten, våga en kindpuss. Du mår bättre sen. Den där schyssta utomeuropeiska människan som du lärt känna är inte undantaget, hen är regeln.

Jag ska verkligen inte tala om för dig hur du ska rösta. Men gör det inte baserat på skrämselpropaganda förklätt till "sanning".


Så, vi ses i vallokalen. Kram.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Älskade"och "kram", billiga sarkasmer från en högstående själ.;)


Att din allomfattande kärlek inte
inkluderar personer som har motsatta politiska åsikter än vad du har? Jag tror du skulle trivas bäst i en
traspoletär diktatur.

Utmana dig själv, krama en sverigedemokrat, ta kontakt!

Nej, ärligt vill jag inte vara sarkastisk eller nedlåtande, utan jag respekterar dina uppfattningar. Har just varit och röstat på Sverigedemokraterna. Jag är inte dum i huvudet, så vänligen respektera mitt val.

Nej,

Svenska Larm sa...


Jag är imponerad. Du har lyckats läsa in att jag vill ha en diktatur, att du är dum i huvudet och att jag inte gillar människor med andra åsikter.

Vem behöver någon att debattera med när man kan vara så kreativ på egen hand?

Jag har kramat åtskilliga sverigedemokrater Lika mysigt varje gång!

Bra att du röstar!